Fri fragt
1-3 dage
E-mærket
sikker webshop
Prismatch
vi matcher prisen

Sigtekikkert Guide: Lær at finde den rigtige riffelkikkert

oprettet d. under Guides, Tips & Tricks

 Sigtekikkert Guide: Lær at finde den rigtige riffelkikkert

Guide til at finde den helt rigtige sigtekikkert til riflen

Det kan være lidt af en jungle, når man skal udvælge sin næste eller måske endda første riffelkikkert. Der er mange ting at tage højde for i valget af sigtekikkert. Først og fremmest er det vigtigt at finde ud af, hvad kikkerten skal bruges til. Skal kikkerten monteres på en riffel, der bruges til forskellige former for jagt i Danmark? Eller skal den monteres på en riffel, der udelukkende bruges på drivjagt? Dernæst er det en god ide at finde ud af, hvor man ligger henne budgetmæssigt.

Sigtekikkerter til  fås i alle prislejer fra omkring 300 kroner for en kikkert til luftgeværet. For kikkerter til større kalibrer der anvendes til jagt starter priserne omkring 1500 kroner og fortsætter helt op til de rigtig dyre kikkerter, hvor der regnes i titusinder af kroner. Vi forsøger i guiden nedenfor at dække de vigtigste punkter man skal være opmærksom på i forbindelse med valg af optik til riflen. Er man efterfølgende i tvivl om, hvor man skal starte med at lede, kommer vi til sidst i guiden med tre forslag til sigtekikkerter i tre forskellige prislejer for at give en ide om, hvad der er på markedet.

Leder du efter information om håndkikkerter? Så se vores store Håndkikkert Guide.

 

Hvad betyder forstørrelse og hvilken forstørrelse skal din riffelkikkert have?

Forstørrelsen på en kikkert refererer til, hvor mange gange kikkerten forstørrer det, der kigges på i forhold til at se med det blotte øje. Som oftest har kikkerter justerbar forstørrelse, så man kan indstille kikkerten efter hvilken afstand man skyder på og ikke mindst hvilken type jagt man er på. Den justerbare forstørrelse kan eksempelvis spænde fra 3 – 9, dvs. at kikkerten kan indstilles til at forstørre fra 3 gange helt op til 9 gange forstørrelse.

Til de mest udbredte jagtformer i Danmark, dvs. almindelig pürsch og anstandsjagt (evt. i en Hochsitz eller lignende) på klovbærende vildt, anvendes for det meste riffelkikkerter med en maksimumforstørrelsesgrad på mellem 9 – 12 gange. Disse riffelkikkerter har som regel en minimumsforstørrelsesgrad omkring 2.5 – 3 gange forstørrelse. Kikkerter med dette forstørrelsesspænd har en bred anvendelighed. De kan anvendes til de fleste former for riffeljagt, lige fra de ofte kortere skud på en trykjagt, hvor vildtet ofte er i bevægelse, til skud på de lange hold på pürsch og anstandsjagt. Kikkertens størrelse står som regel på selve kikkerten sammen med linsens diameter. Det er de første to tal man skal kigge efter. Se billedet herunder.

DOCTER basic1-4x24 Stoerrelse angivet

Sigtekikkert til drivjagt og trykjagt

For jægeren, hvor riffelkikkerten hovedsageligt anvendes til trykjagt og drivjagt, vil kikkerter med en minimumsforstørrelsesgrad helt ned til 1 – 1.5 gange og med en maksimum-forstørrelsesgrad på 4.5-6 gange forstørrelse være at foretrække. Skal du bruge en kikkert, der er egnet til drivjagt og trykjagt, skal du hovedsageligt fokusere på, hvor langt ”ned” forstørrelsen kan justeres. Dette skyldes, at man ofte på drivjagt vil komme ud for at skyde på vildt i bevægelse og ofte på korte afstande. I sådanne tilfælde er det en stor fordel at have kikkerten indstillet på en lav forstørrelsesgrad, da dette giver et meget større synsfelt. Det bliver derved meget nemmere at finde vildtet i kikkerten og holde fokus på målet, specielt når dette er i bevægelse. Et eksempel på sådan kikkert kan være en kikkert med specifikationerne 1-6×24. Det skal dermed ikke udelukkes, at man kan skyde med en kikkert, der ”kun” går ned til en forstørrelsesgrad på 3. Man kan sagtens træne og vænne sig til dette. Det skal dog i den sammenhæng nævnes, at en række lande har specielle regler for, hvor langt en kikkert skal kunne skrues ned i forstørrelse for at den må bruges til drivjagt. Vi anbefaler derfor at tage dette med i betragtning, når man køber sigtekikkert, hvis man planlægger at bruge kikkerten i udlandet.

Det skal også kort nævnes i denne sammenhæng, at mange jægere vælger at bruge såkaldte rødpunktssigter eller holosights. Disse produceres som regel med ingen eller meget lav forstørrelsesgrad specielt med henblik på skud til løbende vildt. De har også den store fordel, at de tillader skud, hvor begge øjne er åbne uden at sigtemidlets “omrids” optager ret meget af synsfeltet. De har også den fordel, at trådkorset ofte er suppleret med eller helt erstattet af en lysende rød prik. Nogle traditionelle kikkerter har også denne funktion. Emnet belyst rødpunkt findes der mere information om nedenfor.

Kikkert til anstandsjagt og pürsch

Som tidligere nævnt er der andre faktorer der spiller ind, hvis man skal på anstandsjagt eller pürsch. Disse former for jagt oplever man sjældnere at skulle skyde til vildt i fuld fart. Da man i begge tilfælde forsøger at undgå at dyret opdager en, er det en klar fordel at kunne afgive skud over længere afstande. Da er det, at maksimumforstørrelsesgraden får en større betydning. Skyder man på afstande omkring 100 eller længere, hjælper det meget at kunne forstørre målet. Et rådyr på 100 meters afstand fylder ikke meget, forstørrer man det derimod 12 gange, bliver det pludselig meget tydeligere, hvor en dræbende kugle skal placeres. Et godt eksempel på kikkerter, der er velegnet til denne form for jagt er en kikkerter med forstørrelsesinterval 2,5-10, 3-9 eller 3-12. Sidst nævnte kan justeres helt op til 12 gange forstørrelse på længere skud, men kan samtidig også nedjusteres til 3 gange forstørrelse, skulle der komme et dyr forbi på tæt hold. På den måde kan man helgardere sig i forhold til en høj forstørrelse til lange afstande og et bredere synsfelt på kortere afstande. En kikkert af disse typer vil dække behovet hos mange jægere, da den kan bruges til de fleste jagtformer.

Planlægger man at skulle på jagt i bjergene, eller anden form for jagt, hvor skudafstandene typisk bliver længere end i Danmark, kan det anbefales at overveje en kikkert med endnu højere maksimumforstørrelse. Der laves kikkerter med maksimumforstørrelse på 24 gange og derover. Man skal dog i disse tilfælde være meget opmærksom på balistikken over lange afstande. Man kan få kikkerter, hvor det er muligt at kompensere for det problem. Det emne berører vi i afsnittet herunder.

Oplyst rødpunkt og indbygget afstandsmåler

Bevæger man sig i den dyrere ende af prisspektret inden for riffelkikkerter, er der tilnærmelsesvist ikke det man ikke kan få af teknologi indbygget i kikkerten. En praktisk funktion at have i riffelkikkerten er et oplyst rødpunkt eller et delvist oplyst trådkors. Det kan både være praktisk under jagt ved svagt lys, da det gør sigtet nemmere at se mod en mørk baggrund, og det kan også være en fordel, hvis man anvender kikkerten til drivjagt, da man hurtigt kan finde og genfinde sigtet. En anden praktisk funktion, der er værd at tage med i overvejelserne, er indbygget afstandsmåler. Ved at have indbygget afstandsmåleren i kikkerten har man hele tiden den præcise afstand til vildtet. Nogle kikkerter er sågar lavet med en funktion der tillader, at man indstiller kikkerten umiddelbart før skudafgivelse, så man tager højde for, hvordan den ballistiske bane vil ramme på den givne afstand. Efter at have målt afstanden til målet indstilles kikkerten til distancen, ved at dreje på kliktårnet som justerer sigtet op og ned. Man har derved taget højde for kuglens bane og kan derfor holde trådkorset lige på målet. Nogle kikkerter foretager sågar kompensationen for afstanden automatisk. På sådanne kikkerter indkoder man informationer om den anvendte ammunitionen, og kikkerten kompenserer efterfølgende selv på afstanden, så at jægeren kan sigte direkte på målet.  Et eksempel på denne type kikkert er Burris Eliminator 4-16×50 Laser-sigtekikkert. På billedet nedenfor kan man se, hvordan kikkerten kompenserer for afstanden til dyret ved at ændre på den røde priks placering.

Burris-Eliminator-Sight

 

Tube Diameter eller rørdiameter på riffelkikkert

Tube Diameter refererer til diameteren på det smalleste punkt på kikkertrøret. Der anvendes som standard 2 forskellige diametre på rør til riffelkikkerter i dag, enten 1” (25.4mm) eller 30mm, få producenter har kikkerter i 34mm også, men de er få. Førhen var det kun muligt at købe kikkerter i tomme-mål, da man i Europa ikke havde nogen standard på rørdiameter. Det var derfor import af amerikanske kikkerter, der satte standarden for rørdiameteren på riffelkikkerter i Europa.

På et tidspunkt besluttede de europæiske producenter af riffelkikkerter at ændre rørdiameteren på deres kikkerter til 30 mm i stedet for 1”. Det har vist sig i dag at være de europæiske jægeres foretrukne rørdiameter på deres riffelkikkert, ja selv amerikanerne har måtte indføre 30mm tubediameter i deres program, dels grundet det europæiske marked som foretrækker 30mm versionen, frem for den amerikanske 1” version. Selv i USA er der en stigende forespørgsel på riffelkikkerter med 30mm diameter. Skumringsegenskaberne, for de 2 forskellige diametre er ens, men vægten på en 1” kikkert er som regel 50-80 gram mindre end vægten på den samme kikkert i 30mm versionen. Skumringsegenskaber relaterer til lysindtaget i kikkerten. Læs mere om skumringsegenskaber og lysindtag længere nede i guiden.

 

Vigtigt at vide om linsediameter og udtrædelsespupil
(exit-pupil)

Når du skal ud og vælge din sigtekikkert, er det vigtigt at være opmærksom på størrelsen på den forreste linse, da denne har stor betydning for, hvor meget lys der slipper igennem kikkerten til øjet. Den foretrukne linsediameteren her i det nordlige Europa ligger på 50mm eller 56mm. Det skyldes at jægere nord på typisk ønsker så stor lysgennemgang i kikkerten som muligt, så kikkerten også giver mulighed for brug på jagt i skumringen, eller i nogle lande endda jagt om natten i måneskin. En god hovedregel er, at jo større en linse der sidder på kikkerten, jo mere lys lukkes der ind gennem kikkerten. Som tidligere nævnt, står kikkertens linsediameter angivet sammen med forstørrelsen. For at se linsens diameter, skal man se på det sidste tal i rækken. Se billede nedenfor.

Docter 2-12x56 LINSEDIAMETER

Hvad betyder udtrædelsespupil eller exit-pupil

Udtrædelsespupil eller exit-pupil, som det nogle gange også betegnes som, refererer til lysgennemgangen i kikkerten. Jo større diameteren på udtrædelsespupillen er, desto mere lys lukker kikkerten igennem. For at opnå maximalt lys til øjet skal udtrædelsespupillen ligge mellem 5 – 7mm i diameter.

Grunden til den øvre grænse er, at øjet hos langt flertallet af mennesker simpelthen ikke kan optage mere, så alt derover kan anses for ”spild”. 7mm betegnes som det maksimale, pupillen i øjet hos et ungt menneske kan udvides til. Øjets evne til at opfange lys bliver mindre med alderen, da øjets fleksibilitet mindskes med alderen. Det anslås udtrædelsespupillen hos en 50årig maximalt kan blive ca. 5mm. Det forholder sig derfor således, at en 50 årig ikke fuldt vil kunne udnytte en 3-12×56 sigtekikkerts store lysgennemgang, når den er indstillet til 8 gange forstørrelse, da udtrædelsespupillen på kikkerten da er 7mm. Jo højere kikkertens forstørrelse skrues op, jo mindre bliver udtrædelsespupillen. I eksemplet er kikkertens forstørrelse sat til 8 gange, da det er punktet, hvorefter en ung jæger med gode øjne vil begynde at se et lystab, når forstørrelsen skrues op.

Hvordan beregner man udtrædelsespupillen?

Man kan finde frem til, hvor stor udtrædelsespupillen er ved en simpel beregning. Man dividerer diameteren på linsen med kikkertens forstørrelsesgrad. Et regneeksempel kunne være ovennævnte kikkert, hvor forstørrelsen er indstillet til 8 gange og linsen måler 56mm i diameter. 56/8 = 7mm udtrædelsespupil. Det skal dog noteres, at vi i dette regneeksempel ikke går ud fra kikkertens maksimal forstørrelsesgrad. Jo lavere forstørrelsen indstilles til, desto større bliver udtrædelsespupillen og derved vil mere lys nå frem til øjet.

Dæmringstallet og dets betydning

En kikkerts dæmringstal er en numerisk indikator for, hvor gode egenskaber en given sigtekikkert har under forhold med meget svagt lyst. Dette kan eksempelvis være meget tidlig morgen, i skumringen eller ved nattejagt. Jo højere dæmringstallet er, desto bedre egenskaber har riffelkikkerten ved svagt lys. Det skal dog ikke betragtes som den endelige sandhed, at en sigtekikkert med et højere dæmringstal nødvendigvis fungere bedre ved svagere lys end en med et lavere dæmringstal. Både dæmringstallet og udtrædelsespupillen, som er beskrevet ovenfor, er beregninger, der ikke tager højde for den individuelle kikkerts opbygning, prisme- eller linsetype samt coatingen på disse. Det er derfor vigtigt at tage højde for, om de kikkerter man sammenligner rent faktisk er af samme kvalitet. Vi går mere i detaljer om linser/prismer og hvordan coatingen kan påvirke disse længere nede i guiden.

Hvordan beregnes dæmringstallet?

Man beregner dæmringstallet ved at gange forstørrelsen på kikkerten med diameteren på den forreste linse og dernæst finde kvadratroden af dette.

Ligning daemringstal

 

Øjenafstand til kikkerten

Øjenafstanden er forskellig kikkertfabrikaterne imellem. Den maksimale øjenafstand måles ved at se igennem kikkerten fra en afstand af cirka 15cm til at starte med. Kikkerten føres langsomt nærmere til øjet indtil der er fuldt synsfelt igennem kikkerten. Dette er da kikkertens maksimale øjenafstand. Den maksimale afstand for en given kikkert er en værdi, der er til gavn specielt for jægeren, der anvender en kaliber med kraftig rekyl. Man kan med fordel vælge en kikkert med en længere maksafstand, da man derved nemmere kan undgå uheldige situationer, hvor kikkerten ved skudafgivelse rammer panden eller øjenbrynet.

 

Linsernes coating

Ligesom brilleglas overfladebehandles med en coating, har linserne i en kikkert fået en behandling på overfladen for at modvirke lysreflekser, der kan virke forstyrrende. Afhængigt af hvilken coating linserne har fået, kan coatingen medføre en række fordele. Coatingen sørger blandt andet for at lyset transmitteres bedre gennem kikkerten og den medvirker til at mindske tab af farver og kontrast. Der anvendes i dag flere forskellige typer coating, der hver især har forskellige egenskaber. En fully-coated linse har eksempelvis et samlet lys tab på 15%, hvor en multi-coated linse har et samlet lys tab på 10%. Det bedste valg til jagt ved svagt lys vil en fully multi-coated linse, der har et lys tab på kun 5%. Farverne, som coatingen giver linsen, kan variere en del. Nogle typer coating giver linsen et rødt eller blåt skær, hvor andre typer coating ligger mere ovre i det grønne eller brunlige felt. Eksempelvis har kikkerten herunder et lilla skær på linsen.

Burris eliminator laser-sigtekikkert

 

 

Justering af riffelkikkert

De fleste jagtkikkerter har  tre steder, hvor man har mulighed for at justere på den.

  • Justering af højde eller (Elevation)
  • Højre-/venstrejustering (Windage)
  • Justering af skarphed
På billederne herunder ses et eksempel på, hvor man justerer på kikkerten. OBS! Justering af windage og elevation flytter trådkorset, enten op eller ned ( elevation ) eller flytter sigtet til siderne ( windage ). Justering af skarphed af selve trådkors eller sigte, justeres ved at dreje okularet ved øjet enten mod højre eller venstre.

Justering af hoejde (elevation)

Justering af windage Justering af skarhed.jpg

 

Vandtæt eller vandafvisende

En vandtæt kikkert er fyldt enten med argon gas eller nitrogen gas. Dette bevirker at kikkerten holdes dugfri ved høje temperatursvingninger. En vandtæt kikkert kan tåle at være under vand kortvarigt, men man skal ikke holde den under vand i længere tid af gangen. Regn eller stænk fra vandet er dog intet problem, så længe man sørger for at rense snavs af efter brug.

 

Når linsernes skal rengøres

Undgå for alt i verden at bruge papir til rengøring af linserne, dette inkluderer også køkkenrulle! Dette kan medføre at coatingen fjernes og at man derved mister nogle af de gode egenskaber kikkerten har. Start med at fjerne alt skidt med en blød pensel, så man ikke ridser linsen når der efterfølgende pudses. Brug dernæst en blød klud til at pudse linsen. Hvis linsen ønskes affedtet, brug da en eller anden form for specialrensemiddel. Der findes væsker specielt lavet til kikkerter, men man kan eksempelvis også bruge brillerens.

 

Vi anbefaler at tage disse sigtekikkerter med i overvejelserne

Vi har fundet tre kikkerter frem, som vi mener hver især skiller sig ud fra mængden i forhold til kvalitet for pengene. Kikkerterne ligge i tre forskellige prislag, en billigere, en midt i og en i den mere kostbare ende. Det kan give et overblik over, hvad man kan forvente, når man skal ud og kigge efter ny riffelkikkert.

Billigere riffelkikkert
Wildgame 2,5-10x50IR eller 3-12IR

WildGame sigtekikkert, riffelkikkert, sigte, kikkert

Den første riffelkikkert vi anbefaler, at man kigger på, er Wildgame 2,5-10x50IR og 3-12IR. Kikkerten placerer sig med en pris på blot 1.999,- i den billigere ende for riffelkikkerter. På trods af dette har kikkerten et stort spænd i forstørrelsesgraden, en stor linse der lukker meget lys igennem kikkerten og som en bonus et oplyst sigte, der er med til at øge præcisionen. Klik på billedet eller linket for at læse mere om kikkerten.

Mellemdyr riffelkikkert
Welter Optics CL4
(fås i flere forstørrelsesvariationer)

Welter CL4 sigtekikkert, riffelkikkert, sigte, kikkert.wm

Welter Optics CL4 2,5-10×50 placerer sig med en pris på 2.899,- lidt højere i prisspektret. Kikkerten har ligeledes oplyst sigte, der kan indstilles på 11 forskellige niveauer. Derudover er kikkerten 100% vandtæt, da den er forseglet og fyldt med argongas. Coatingen af linserne tillader en stor mængde lys at passere igennem, og har en meget præcis gengivelse af farver. Kikkerten fås i 4 forskellige udgaver med forskellige spænd i forstørrelsen, og alle varianter leveres med 30 års Garanti. Klik på billedet eller linket for at læse mere.

Dyrere riffelkikkert
Bushnell Trophy 3-12×56 m. oplyst sigte

Bushnell Trophy Riffelkikkert, Sigtekikkert, riffel, sigte

Den sidste kikkert vi vil nævne her i anbefalingerne er Bushnell Trophy 3-12×56, der ligeledes er udstyret med oplyst sigte. Kikkerten er udstyret med et okular, der er meget nemt at indstille og samtidig giver kikkertens konstruktion et meget bredt synsfelt. Med en pris på 3.999,- placerer kikkerten sig over de to andre, men langt fra i den øverste ende af skalaen. Klik på linket eller billedet for mere information.

Se det store udvalg

Se resten af vores store udvalg i kikkerter til riffeljagt. Klik på en af knapperne herunder og dan et hurtigt overblik over, hvad der er på markedet. Vi tilbyder riffelkikkerter i alle prislag til alle former for jagt!


Sigtekikkerter Alt i optik


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

Besøg vores butik i Langeskov - Vi har åbent Man-Fre 10-17:30 Lørdag 10-14